Mellan Stolarna

Informações:

Sinopsis

Hur mår barnen i skolan, på fotbollsplanen eller i en vårdnadstvist? Hur ska vi göra för att ge flyktingbarn en bra start i Sverige? Hur kan vuxna tänka och agera för att vara ett stöd när det är som jobbigast?I Rädda Barnens poddradio samtalar våra psykologer kring dessa och andra frågor.

Episodios

 • #8 Familjerna som splittras - om Sveriges nya migrationspolitik

  27/04/2020 Duración: 29min

  Yordanos drömde om ett liv i frihet, för sig själv och sina barn. Efter flykten från förtryckets Eritrea kom hon till Sverige 2015. Barnen var kvar i hemlandet och nu hoppades hon att de skulle leva tillsammans i Sverige. Så blev det inte. Sedan 2016 har Sverige haft en tillfällig migrationslagstiftning som ligger på EU:s miniminivå som har försvårat att splittrade familjer kan återförenas i Sverige. I det här avsnittet möter du familjerna som drabbats.

 • #7 Livet efter naturkatastrofen – om cyklonerna i Moçambique

  27/01/2020 Duración: 36min

  Cyklonerna som slog till mot Moçambique 2019 skövlade allt i sin väg. Kvar var sönderslagna byar och raserade skolor. I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör du barnen som överlevde, klimatforskare om framtiden och hur ett samhälle går vidare efter en naturkatastrof.

 • #6 Kim – livet som ung hbtq i Sydafrika

  22/01/2020 Duración: 30min

  Våld och diskriminering är vardag för unga hbtq-personer i Sydafrika. Men 17-åriga Kim har bestämt sig – ingen ska berätta för henne hur hon ska leva sitt liv. I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär följer vi Kim från Johannesburg under ett år. Från att hon bestämmer sig att för första gången gå på Prideparaden i Johannesburg till att hon möter sitt livs kärlek, Surprise. Men att leva öppet är en ständig kamp mot fördomar och hot om våld.  

 • #4 Klimatkrisen – Kenya: I hopp om en droppe regn

  13/06/2019 Duración: 23min

  Klimatförändringarna har de senaste decennierna gått fort. I Turkana i nordvästra Kenya har det inte regnat ordentligt på över ett år. Torkan slår mot alla i samhället, men de som drabbas allra värst är barnen. I det första av två avsnitt om klimatkrisen och dess konsekvenser för barn hör du mammor berätta om hur det är att bland andra 15-åriga Josef. När familjens djur började dö av torkan lämnade syskonen byn för att ta sig och boskapen till gränsen norrut med hopp om att hitta vatten, bete och ett bättre liv.  

 • #5 Klimatkrisen – Etiopien: Flykten från torkan

  13/06/2019 Duración: 27min

  I Etiopien har över en halv miljon människor tvingats lämna sina hem i klimatförändringarnas spår. På grund av torkan har enorma flyktingläger har vuxit fram, fyllda av familjer som alla förlorat sitt boende, boskap och sina försörjningsmöjligheter. I det andra och sista avsnittet om klimatkrisen och dess konsekvenser för barn hör du om barnen som är fast i flyktinglägrets limbo. Och hur migration blivit familjernas enda alternativ i hopp om ett bättre liv.

 • #1 El Salvador – Att fly för sitt liv

  19/09/2018 Duración: 37min

  El Salvador är ett av världens farligaste länder, där ett brutalt gängvåld tvingar unga människor på flykt. Målet är USA, men alla kommer inte så långt. I första avsnittet om unga på flykt i Centralamerika hör du bland andra 17-åriga Elisabeth som försökte ta sig till USA efter hon hotats med kidnappning, och Brian som gick med i gänget MS 13 som ett sätt att försvara sig.

 • #2 Guatemala - Drömmen om ett bättre liv

  19/09/2018 Duración: 32min

  Fattigdom och brist på möjligheter gör att tiotusentals ungdomar lämnar Guatemala varje år. Drömmen är att starta ett nytt liv i USA, men resan dit är fylld av risker. I andra avsnittet om unga på flykt i Centralamerika hör du bland andra Luis Carranza Cruz berätta om sitt försök att ta sig genom México på tåget La Bestia, en resa som förvandlades till en mardröm och som kom att förändra hans liv för alltid.

 • #3 USA - Stängda gränser och deportation

  19/09/2018 Duración: 38min

  Våren 2018 spreds nyheten om att närmare 2000 barn separerats från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och México. Katery från Honduras är en av dem. Som 13-åring skildes hon från sin pappa och placerades ensam i flyktingförvaret ”hundrastgården”. De flesta unga som lyckas ta sig över gränsen till USA deporteras snabbt, en av dem som lyckats stanna är Madeleine Gomez. Men fortfarande efter åtta år i Houston kämpar hon för att hålla drömmen vid liv, i ett land där migrationspolitiken slår allt hårdare mot barn och ungdomar från Centralamerika. 

 • Avsnitt 10: På lika villkor

  13/10/2015 Duración: 33min

  Ämnet för det här avsnittet är psykisk ohälsa bland barn kopplat till vilka uppväxtvillkor barnet har. De ekonomiska och sociala förutsättningarna barn har under uppväxten har ett väldigt starkt samband med hur det kommer se ut senare i livet. Till exempel vet man att barn som växer upp i en resurssvag miljö kommer att vara sjukare än barn som växer upp i en välbärgad miljö.

 • Avsnitt 9: Sexuella övergrepp

  29/09/2015 Duración: 30min

  Det här avsnittet handlar om sexuella övergrepp på barn. Det är ett tabubelagt ämne och därför låter många bli att prata om det. Många barn som drabbats säger också att ”det var ingen som frågade mig”.

 • Avsnitt 8: Traumabehandling

  01/09/2015 Duración: 27min

  Vad är egentligen ett trauma? Hur kan man märka att ett barn är traumatiserat? I det här avsnittet pratar vi om barn som varit med om olika sorters trauman och vilken behandling de ska få.

 • Avsnitt 7: Elevhälsan

  18/08/2015 Duración: 30min

  Vad kan skolan göra för att barnen ska må bättre? De allra flesta barn i skolan mår bra, men alla olika barn finns i skolan, så det finns också barn som inte mår så bra.  Idag pratar vi om psykisk hälsa i skolan och elevhälsans arbete. Skollagen är tydlig med att det ska finnas en elevhälsa, med kuratorer, psykologer, tillgång till läkare o.s.v., men resurserna varierar mycket. Beroende på var man bor i landet, i vilken stadsdel, i vilken skola man går i. (Elevhälsan ska både konkret hjälpa barnen med läkarbesök, men också arbeta förebyggande och bidra till en positiv psykisk och fysisk hälsa för barnen.) Nästa avsnitt publiceras den 1 september och handlar om Traumafokuserad behandling.

 • Avsnitt 6: Krisstöd

  09/06/2015 Duración: 32min

  Vad ska vi säga till barnen? När barn drabbas av kriser, hur kan vi hantera det och vilka konkreta sätt finns det att hjälpa barn? Vi talar om krisstöd och hur viktiga vuxna kan hjälpa barn som drabbats.

 • Avsnitt 5: Ensamkommande barn

  26/05/2015 Duración: 28min

  I en orolig värld kommer många barn ensamma till Sverige. Hur blir vi bättre på att bemöta dem? I det här avsnittet pratar vi om ensamkommande barn och vår samtalsmetod ”Snacka loss”.

 • Avsnitt 4: Traumamedveten omsorg

  12/05/2015 Duración: 32min

  Hur ska vuxna bemöta barn som varit med om svåra upplevelser? Traumamedveten omsorg är ett förhållningssätt som handlar om vilken typ av bemötande de här barnen behöver.

 • Avsnitt 3: Våld

  27/04/2015 Duración: 31min

  När barn blir slagna i hemmet, hur agerar samhället då? I det här avsnittet pratar vi om våldsutsatta barn och Barnahus.

 • Avsnitt 2: Vårdnadstvister

  13/04/2015 Duración: 27min

  Hur drabbas barnen när föräldrarna är i konflikt med varandra? Och hur kan barnen komma till tals på ett bättre sätt? I det här programmet pratar vi om svåra vårdnadstvister

 • Avsnitt 1: Barn utan papper

  07/04/2015 Duración: 32min

  Barn utan papper är den kanske mest utsatta gruppen barn i Sverige idag. Hur kan man ge stöd till de barn som lever utanför samhället? Vilka är de här barnen och varför är de här utan papper?