Sinopsis

Husky är en podcast som samlar historier och intervjuer från människor som på olika vis utmanar det bekväma i vardagen, som utmanar sina gränser och även inspirerar oss andra att följa efter. Bergsguider, skidåkare, löpare, äventyrare och entreprenörer som lever för sin passion, sitt intresse och sin talang. Ofta på väg upp, eller ner, för snöiga berg och längs med slingrande stigar utan slut.

Episodios

 • Friåkaren Carl Regnér, #248

  Friåkaren Carl Regnér, #248

  12/11/2020 Duración: 01h31min

  Efter en högst spektakulär krasch på det ökända berget Bec Des Rosses i Verbier, Schweiz, stärktes hans övertygelse att kreativ och lekfull skidåkning i pist inte är så dumt ändå.↠Carl Regnér är fostrad av jämtländsk skidåkning och har idag tagit sig till det absoluta toppskiktet av den internationella friåkningen.↠Han tillhörde den första generationen av friåkare som med en bakgrund inom slopestyle drog på sig Freeride World Tour-västen och motiverade äldre åkare att börja med backflips och spins utför berg runt om i världen.↠Häng med på ett samtal som börjar i Östersund och slutar med volter utför berg och fartfyllda åk genom pistsystem.↠Intervjun är inspelad på Downtown Camper och podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Om Slow Skiing med Cissi och Mats Erwald, #247

  Om "Slow Skiing" med Cissi och Mats Erwald, #247

  05/11/2020 Duración: 01h34min

  Konceptet ”Slow Food” är vi nog många som känner till: rörelsen som grundades i Italien 1986 som en slags moralisk och politisk motreaktion till den amerikanska ”Fast Food” som gjorde sitt segertåg runt om i världen.↠Slow Food kom att bli startskottet för en bredare rörelse där kärnan kretsar kring kvalité framför kvantitet - och en acceptans för det långsamma istället för det snabba. Ett exempel i vår populärkulturella närhet är ju Slow-TV produktionen "Den stora älgvandringen" som sänds på SVT. Andra exempel är exempelvis Slow Fashion och till och med Slow Cities.↠Så är Slowkonceptet något som kan appliceras på skidåkning? Det tycker Cissi och Mats Erwald som helt nyligen har släppt boken ”Slow Skiing”, med två vuxna barn har de även bestämt sig för att se sig mer som Ski Bums i vuxen ålder. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • De finska Outdoorentreprenörerna: del 2, #246

  De finska Outdoorentreprenörerna: del 2, #246

  29/10/2020 Duración: 01h26min

  Jag vet att det är få förunnat att förvekliga den där galna drömmen eller storslagna affärsidén som så många bär inom sig. Men genom att få ta del av andras resa kan man faktiskt ta ett viktigt steg för att slutligen ta det första steget på den egna.↠Passion är en stark drivkraft. I kombination med rätt människor kan den få två bröder att tillverka en egen maskin för att limma och pressa snowboards, ett gäng vänner att lasta in bikupor med 40 000 bin i en gammal pickup eller två bröder i Helsingfors att bygga sin drömcykel och sedan ett helt nytt varumärke.↠I veckans avsnitt fortsätter jag min spaning mot öst och mot Finland. Lär känna Fauna Boards, Sugar Daddies Honey Company och Pelago Bicycles.↠Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.↠Avsnittet ligger nu helt gratis på Spotify, acast och där poddar finns. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • De finska Outdoorentreprenörerna, del 1, #245

  De finska Outdoorentreprenörerna, del 1, #245

  22/10/2020 Duración: 01h06min

  Outdoorvärlden är så mycket mer än de klassiska aktiviteterna - den består också av eldsjälar som vill förmedla något i form av ett företag eller en produkt.↠Efter att ha kartlagt svenska Outdoorentreprenörer i två avsnitt är det dags att titta på andra sidan av Östersjön. Vad händer egentligen i Finland?↠Den här Finska spaningen kommer att vara uppdelad på två avsnitt - nu ligger den första delen uppe.↠I det här avsnittet kommer jag att prata med Toni Tervilä från Formal Friday och Jukka Lehtinen från Tarvas Footwear och bägge intervjuerna är på engelska.↠Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet och där säljs faktiskt dom oslagbart underbara tröjorna från Formal Friday. I Finland säljs även Tarvas på Naturkompaniets finska systerföretag Partioaitta. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Snowboardåkaren och konstnären Jonas Wilhelmsson, #244

  Snowboardåkaren och konstnären Jonas Wilhelmsson, #244

  08/10/2020 Duración: 01h30min

  I våras fick jag en snilleblixt: det var ju klart att jag skulle styra upp ett vernissage i Stockholm i samarbete med min vän Anders som driver konstgalleriet Above Gallery där vi skulle ställa ut målningar av Jonas Wilhelmsson. Det bästa stället för detta blev ju givetvis Downtown Camper.↠Samma dag som det här avsnittet släpps invigs utställningen ”Så länge vi andas” på Downtown Camper Café. Under intervjun får jag dessutom äran att ha Anders med mig som sidekick i egenskap av gallerist, konstnär och konstkännare.↠Vi pratar om den eklektiska energin i 90-talets snowboardscen, om omöjliga hopp i Mt Baker, om kreativitet, målning, om att komma bort från prestationsorienterad idrott och om att plocka 220 kilo kantareller.↠Tavlorna kommer att hänga kvar på Downtown Camper till den 20 oktober. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Carl och Isabel Waite om Vanlife Sverige, #243

  Carl och Isabel Waite om Vanlife Sverige, #243

  01/10/2020 Duración: 01h31min

  Husbilstrenden kan ju omöjligtvis ha missats av någon. Redan innan Covid-19 var ju Svemester något som verkligen trendade - mycket tack vare begrepp som "flygskam”.↠Husbilslivet, eller Vanlife, tycker jag även passar även in i trenden att gå tillbaka till det mer avskalade, enkla och minimalistiska. Att helt oberoende av andra kunna bestämma tempo, ditt del- och slutmål, hur länge du väljer att stanna på samma plats och inte minst att det bara är du som bestämmer om det ska svängas höger eller vänster.↠Allt som behövs för mat och sömn finns dessutom på armlängds avstånd i din egen rullande koja.↠Det har blivit dags att gräva lite djupare i fenomenet Vanlife - och det är svårt att hitta två mer insatta i ämnet än Carl och Isabel Waite som tillsammans driver podcasten och Facebookgruppen Vanlife Sverige.↠Jag försöker med deras hjälp bena ut en hel del frågor och tankar om Vanlifevärlden, som om man alltid vinkar till mötande husbilar samt om mina spaningar om "Instagramcampers" bara är fördomar från mitt håll.

 • Gonz Ferrero, CEO of Klättermusen, tells his story: from Buenos Aires to Åre, #33

  Gonz Ferrero, CEO of Klättermusen, tells his story: from Buenos Aires to Åre, #33

  17/09/2020 Duración: 01h27min

  Born in Spain with a Spanish father and a mother from Peru Gonz Ferrero grew up in the midst of Buenos Aires, Argentina. Despite growing up in a highly urban area he eventually found his way into the mountains.↠Follow along in this interview that will take you through investment banking and project leading solar parks in Spain, to starting a big media company in Shanghai. Onwards through the Himalayan mountains, aiding nuns in the Andes, winter seasons in the Alps to finally end up at a pizzeria in Duved, Åre.↠Today Gonz Ferrero is the CEO of the slightly mysterious brand Klättermusen with a history that spans more than 40 years Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Uppdatering med Protect Our Winters, #242

  Uppdatering med Protect Our Winters, #242

  04/09/2020 Duración: 39min

  I slutet av augusti var jag inbjuden till POW Sweden Summit 2020: ett öppet event för alla medlemmar i den nu internationella miljörörelsen Protect Our Winters som ofta förkortas POW.Jag har följt POW:s väg ända ifrån start då ett antal amerikanska skid- och snowboardåkare med Jeremy Jones i spetsen lyckades skapa en rörelse som attraherade sin målgrupp på samma vis som ett vanligt varumärke gjorde det: de skapade ett sammanhang som man instinktivt ville vara en del av.POW har nu närvaro i tolv länder och sedan i år finns det i Europa en övergripande paraplyorganisation för de åtta Europeiska medlemsländerna som under namnet POW Europe kommer att lyfta ambitionsnivån än mer.Vid mikrofonerna denna gång hör ni Joel Lundgren som är ordföranden för POW Sverige - men även Sören Ronge: den österrikiska svenskättlingen boendes i Innsbruck som sedan juli är nyanställd koordinator för POW Europe.Så följ med i ett samtal om en ung miljörörelses samtid, framtid och den inneboende styrkan i friluftsvärlden. Support till

 • Historien om Kullamannen, #241

  Historien om Kullamannen, #241

  20/08/2020 Duración: 01h19min

  Många av er känner nog till den där känslan som sitter i både lår och huvud. När tröttheten och frånvaron av tillräckligt många höjdmeter under löpträningen gör sig påmind - och benen, liksom utan att rådfråga med huvudet, plötsligt bestämmer sig för att byta ut löp mot lunk så fort som det börjar vankas uppförsbacke.Just den känslan var något som jag ofta drabbades av då jag i somras besökte två av de personer som bland annat har de ökända loppen Kullamannen och Ladonia Mountain Trophy på sitt samvete.Efter en mils löpning längs med delar av bland annat ”Dödens Zon” anlände vi till Kullens fyr där Nordsjöns vindar rev och slet i fyrens gamla fönster - därav de smällar som ni säkert kommer att höra i bakgrunden.Men kanske var det inte vinden…kanske var det Kullamannen själv som stod utanför och bankade…..vresig och vred över att inte ha blivit inbjuden till samtalet…Vid mikrofonerna hör ni i vilket fall Ulf Öman och Per Sjögren. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/pr

 • På besök hos Myskoxcentrum, #240

  På besök hos Myskoxcentrum, #240

  10/08/2020 Duración: 28min

  Myskoxen levde sida vid sida med mammuten, den ulliga noshörningen och den sabeltandade tigern. Tills för drygt 40 000 år sedan levde den i det som kom att bli Norge och Sverige men plötsligt försvann den helt.Under lång tid återfanns den bara på Grönland och i Alaska - men sedan 1971 har de, via Norge, åter bosatt sig i Sverige och Härjedalen. Myskoxcentrum utgör idag den viktigaste aktören för att informera och stödja detta helt fantastiska djur.Jag fick möjligheten att besöka och träffa människorna bakom Myskoxcentrum och inte minst bekanta mig med den lilla flocken i hägnet.I dessa Corona- och Svemestertider vill jag verkligen varmt rekommendera ett besök till denna upplevelse där tiden bokstavligt talat har stått stilla.I avsnittet berättar vi hur alla intäkter från Myskoxcentrum kommer från biljetter och jag kan knappast tänka mig en bättre kombination av nytta och nöje än att besöka denna pärla. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-o

 • Fjälledare, lavintekniker och skidpatrullör Malin Hagberg, #239

  Fjälledare, lavintekniker och skidpatrullör Malin Hagberg, #239

  15/07/2020 Duración: 01h19min

  Den första gången som jag träffade Malin Hagberg var i Björkliden, såklart. Malin hade precis seglat in på en delad förstaplats i det nu smått legendariska Sweden Skyrace. Vare sig jag eller Malin visste nog där och då att hon skulle flytta till Björkis och jobba hela sex sommar- och vintersäsonger där.Under de kommande åren har jag alltid träffat henne då jag varit uppe i området runt Björkliden och det har varit otroligt kul att följa hennes resa, inte helt utan avund kan jag tillägga.Malin är kanske inte känd som många andra av mina gäster - men hon personifierar verkligen en väldigt stor del av vad jag vill få sagt med Husky: hur kärleken till berg och natur kan påverka, förändra och skapa ett inspirerande och rikt liv.Och med risk för att låta som en person som sover med bergskristaller under kudden så har Malin verkligen en påtaglig energi som nästan går att ta på och som verkligen smittar av sig.Intervjun med Malin tillkom helt spontant och oförberett när jag var på besök hos Myskoxcentrum och det plöt

 • Med passionen som ledstjärna. Intervju med Ebba Forsgren, #238

  Med passionen som ledstjärna. Intervju med Ebba Forsgren, #238

  24/06/2020 Duración: 01h31min

  Jag återvänder ofta till liknelsen där jag säger att jag har lite av en "Huskyradar" där stora och små profiler samsas. Många av dom där profilerna återkommer i lite olika sammanhang och med lika olika personer och i olika konstellationer.En av dom är Ebba Forsgren och när hon var i Stockholm för att fira Midsommar ute i skärgården så passade vi på att möta upp på Downtown Camper för en intervju.Ebba Forsgren är uppvuxen i Åre och kallar fortfarande den jämtländska bergsbyn för sitt hem - men hon har redan hunnit med gymnasieår i Stockholm, studier på Hawai'i och säsong i Kanada. Om detta och mycket mer pratar vi om under intervjun.En röd tråd för Ebbas intressen och engagemang är ansvar för naturen och klimatet - något som hon kopplar till skidåkningen och att växa upp så nära en natur där klimatförändringar blir direkt påtagliga. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Den andra intervjun med Markus Torgeby, #237

  Den andra intervjun med Markus Torgeby, #237

  12/06/2020 Duración: 01h12min

  Den saltstänkta filosofen med fötterna djupt rotade i de jämtländska skogarna är tillbaka framför mikrofonen i Husky.Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Markus Torgeby är långt ifrån okänd. Inom våra kretsar är han sedan länge vad man kallar för a household name och tittar man på den exponering som han har haft under de senaste åren står det klart att det är många som dras till pöjken från Öckerö.Tillsammans med Offside Press får ni nu, med rabattkoden HUSKY, 100 kronors rabatt på Markus senaste bok: Sova ute.Länken till shopen hittar ni på hemsidan, annars kan ni gå in på shop.offside.se och ange rabattkoden HUSKY vid köpet. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Erik Sander: äventyrare på bräda, #236

  Erik Sander: äventyrare på bräda, #236

  01/06/2020 Duración: 01h33min

  Erik Sander presenterar sig just nu som äventyrare, men med en akademisk bakgrund inom biomedicin och med en mångårig erfarenhet inom gym- och träningsvärlden, en publicerad bok, åtskilliga artiklar och mycket mer på sin CV så är det en minst sagt bred personlighet som gästar veckans avsnitt.Fram till nitton års ålder var planen att bli hockeyproffs men när insikten slog in att han inte skulle nå hela vägen fram slog han om kursen till resor och studier.Att vid tjugotre års ålder få diagnosen Multipel Skleros kom att påverka honom men i grund och botten handlar det om helt enkelt gilla läget - en egenskap som även tagit honom genom en longboardtur runt Island och en annan genom hela Sverige. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Fotografier som stoppar tjuvjakten, intervju med Frank af Petersens, #235

  Fotografier som stoppar tjuvjakten, intervju med Frank af Petersens, #235

  22/05/2020 Duración: 01h28min

  Jag har faktiskt en tidigare gäst, fotografen Felix Oppenheim, att tacka för det här avsnittet.När vi satt i den smått legendariska studion Felix & Felix på Brunnsgatan 0 i Stockholm sade han att "fasen, du borde kanske snacka med Frank...?"Jag tog till mig av hans tips och började att följa Frank på sociala medier. Men åren gick utan att någon intervju kom till skott. Men så en solig och kall vårdag mitt under brinnande pandemi mötte jag upp med Frank af Petersens på Nytorget för en så kallad "researchkaffe" som jag brukar boka in då tillfälle erbjöds.Efter att ha lärt känna honom bättre bokade vi tid för inspelning och en minst lika kall, men regntung dag, möttes vi upp på Downtown Camper för en intervju.Så följ med på en spännande resa som börjar med en inte helt vanlig uppväxt och livshistoria.Om att fota för att rädda liv, om jägare, pengar och oskyldiga offer. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Fotografen, filmaren och journalisten Martin Edström, #234

  Fotografen, filmaren och journalisten Martin Edström, #234

  15/05/2020 Duración: 01h40min

  Innan han ens fyllt tjugofem hade fotografen, journalisten och filmaren Martin Edström vunnit priser för sina reportage från flyktingläger runt om i Europa och han hade ansvarat för National Geographics unika interaktiva dokumentation av världens största grottsystem Son Doong i Vietnam.Hans specialitet är att med hjälp av banbrytande fototeknik dokumentera, i still och rörlig bild, så kallat 360-graders perspektiv som gör att betraktaren verkligen kan leva sig in i det som dokumenteras.Trots hans, i dessa sammanhang, ringa ålder har han redan hunnit med så stora och omfattande projekt att intervjutiden faktiskt inte riktigt räcker till.Värt att nämna är en av hans mer uppmärksammade projekt från förra året: om ”Drakblodsträden" på ön Can Socotra utanför Jemen, inte ens dök upp under intervjun men är väl värd att läsa mer om.Länkar finns på hemsidan. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Coronapandemi och frön till förändring. Samtal med Eva Karlsson, Oskar Kihlborg, Peter Sandahl och Erik Huss, #233

  Coronapandemi och frön till förändring. Samtal med Eva Karlsson, Oskar Kihlborg, Peter Sandahl och Erik Huss, #233

  01/05/2020 Duración: 01h20min

  Coronakrisen påverkas oss alla och jag är nog inte ensam om att grubbla över vad allt detta kommer att betyda i såväl kort som långt perspektiv. Lyxen med mitt jobb är att jag kan använda detta som förevändning för att samla ihop skarpa och dynamiska personer för att ventiler tankar, oro och söka efter mening.Eva Karlsson har jobbat på Houdini Sportswear i tjugo år och är företagets VD. Genom hennes kontakter på Rosendal fick vi spela in vårt samtal i ett oerhört mysigt växthus bland de sagolika trädgårdarna.Peter Sandahl är hållbarhetschef på Nordea Liv och Pension och blev intervjuad i avsnitt 196, bland annat för sitt projekt Climb for Climate som nu, som så mycket annat, är satt på paus. Jag beskriver honom ofta som "den enda av Huskys gäster som har ett riktigt, RIKTIGT jobb". Peter sitter även i styrelsen för Protect Our Winters Sweden.Oskar Kihlborg behöver ju egentligen ingen presentation i dessa sammanhang, men med hans engagemang för klimat, hans driv som fotograf, föreläsar

 • Ultralöparen Johan Steene, #232

  Ultralöparen Johan Steene, #232

  24/04/2020 Duración: 01h47min

  Jag gissar att Johan Steene är ett bekant namn för er som följer denna podcast - jag sträcker mig till och med så långt och säger att han är känd.Han har varit med i Pace on Earth Podcast två gånger, i Maratonpodden en gång och det skrivs artiklar om honom både i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.Det här är ju inte alltid något positivt för mig - visst det är bra med mycket material för research men man vill ju inte göra samma intervju som redan gjorts, ställa samma frågor som redan ställts.Därför valde jag att göra en intervju som på något vis kompletterade de två fantastiska avsnitt som Pace on Earth har gjort med Johan, så om ni inte redan har lyssnat på dom så rekommenderar jag er att göra det. I ett av avsnitten grottar de ner sig ordentligt i det mytomspunna Barkley Marathons - något som vi knappt nämner i denna intervju.Vi pratar istället väldigt mycket om krishantering och ultralöpning med den nu pågående Covid-19 pandemin som fond. Vi pratar även väldig

 • Liv och död i bergen, en djupdykning i arkiven, #231

  "Liv och död i bergen", en djupdykning i arkiven, #231

  08/04/2020 Duración: 01h35min

  Jag försöker tänka att det kan vara nyttigt för oss alla att stanna upp en stund just nu. Vi vet alla att vi inte ska resa, så det faller sig naturligt att istället se på vad som finns omkring oss - men kanske även vad som finns inom oss. Eller bakom oss.Så blir det för mig iallafall när det kommer till jobbet med Husky.Podden passerade ju nyligen sjuårsstrecket och det, i kombination med den lockdown som världen har hamnat i, tog ju jag tillfället i akt att gräva i arkiven.I det förra avsnittet tog jag mig an uppgiften att skissa upp den karta som Husky kom att röra sig inom - och jag identifierade ju även ”spindeln i nätet”, alltså den person som verkar stå i centrum och knyta samman så många av de trådar som jag har kommit att följa upp under åren. Inte helt överraskande så visade sig den personen vara Erik Ahlström.Och vi kommer att fortsätta lite där vi slutade, med Erik, och en person som nämndes då Erik pratade om Keb Classic, nämligen bergsguiden Anders Bergvall.Med min intervju med And

 • Sjuårsjubileum, tillbakablick och jakten på spindeln i nätet, #230

  Sjuårsjubileum, tillbakablick och jakten på "spindeln i nätet", #230

  26/03/2020 Duración: 01h15min

  Jag är ganska säker att jag skrivit om just detta tidigare, men den första gången som en podd läggs ut så brukar man registrera kanalen hos iTunes för att den ska göras tillgänglig för fler plattformar. Det kan ta mellan ett eller fler dygn innan den passerat någon slags kontroll så man vet aldrig riktigt exakt tidpunkt då den trillar genom alla filter.Men jag bodde i en liten lägenhet på Lilla Essingen då och minns hur jag uppdaterade iTunes i min mobil som en galning det där första dygnet - ivrig på att få se hela det här projektet ta form. Så vaknade jag plötsligt en natt, gissar att klockan var omkring tre på natten. Jag kollade mobilen, gick in på iTunes och där var det nu och en resa hade påbörjats utan att jag vid den tidpunkten anade var resan skulle ta mig.Nu sitter jag med hundratals inspelade timmar på två hårddiskar, min kontaktlistor och vänskapskretsar har berikats med kreativa, fria, modiga och inspirerande förebilder som jag bara för några år sedan skulle ha kallat ouppnåeliga idoler.Lite skäm

página 1 de 15

Informações: