Sinopsis

Från 2009. Ett reportage i fyra delar om politik mellan två maktcentrum.Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episodios

 • Stockholm-Bryssel 2009-03-22

  Stockholm-Bryssel 2009-03-22

  23/03/2009 Duración: 29min

  Den första juli tar Sverige över ordförandeklubban i EU. Klimatet och det ekonomiska läget är två huvudteman som kommer att prägla hela det svenska ordförandeskapet. I det sista programmet i serien Stockholm-Bryssel följer vi med när de svenska tjänstemännen i Bryssel sätter sig i skolbänken för att lära sig hur man styr EU. Vi är med när miljörörelsen lär sig hur man gör för att påverka ett ordförandeskap. Och så tar vi rygg på statsministern som besöker unionens maktcentrum för att gjuta mod i sina svenska tjänstemän inför en höst när mycket står på spel och inget får gå fel.

 • Miljöpaketet och stålindustrins kamp

  Miljöpaketet och stålindustrins kamp

  15/03/2009 Duración: 29min

  I söndagens program hör du hur stålindustrins lobbyister ber EU-kommissionens miljötjänstemän om skonsammare regler när krisen slår till. Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige och de hoppas på gratis utsläppsrätter från EU. Till sommaren ska EU-kommissionen avgöra om stålverken blir nästa undantag från EU:s klimatpaket. Vi pratar också med miljöaktivisten som stänger in EU:s finansministrar i rådsbyggnaden i Bryssel för att tvinga dem att hitta miljarderna som ska rädda klimatet. Frågan om hur ett nytt globalt klimatavtal ska finansieras blir allt svårare för unionens politiker att komma överens om i takt med att ekonomierna försämras.Och så ska vi till Strasbourg där vi träffar EU-parlamentariker som ler, smickrar och sticker knivar i varandras ryggar när parlamentets egen klimatresolutionen röstas igenom. Eftersom beslutet de fattar är tandlöst anstränger sig inte industrin för att påverka utgången - den här gången.Programserien ”Stockholm-Bryssel” skildrar ett av vår tids mest brännande politi

 • Stockholm - Bryssel 2009-03-01

  Stockholm - Bryssel 2009-03-01

  11/03/2009 Duración: 29min

  Det första programmet i serien handlar bland annat om hur Frankrikes president Nicolas Sarkozy lyckades baxa igenom EU:s klimatpaket. Det börjar med två möten i december som ska bli grundbultarna i bygget av ett globalt klimatavtal i Köpenhamn under det svenska ordförandskapet i EU.

 • Stockholm - Bryssel 2009-03-08

  Stockholm - Bryssel 2009-03-08

  11/03/2009 Duración: 29min

  Den värsta krisen i mannaminne skakar industrin. En av de branscher som drabbats hårdast är bilindustrin. Över hela Europa ropar biltillverkarna efter stöd från EU och sina egna regeringar. Del 2 i serien Stockholm-Bryssel handlar om hur varslen duggar tätt på de svenska bilfabrikerna och hur bilindustrin kämpar för sin överlevnad. Bilföretagen lobbar hårt för att få statligt stöd.

Informações: