Solidaris

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 310:41:42
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

Albert Segura genera solidaritat! El "Solidaris" és desenvolupament, és pau, drets humans i moviments socials. L'aparador de les persones, de totes les que treballen per fer un món més just. Amb una mirada crítica, però constructiva, busca l'equilibri!

Episodios

  • El dret a fer vacances: "Fa més de deu anys que no puc parar"

    05/07/2025 Duración: 56min

    Segons l'Idescat, un de cada tres catalans no es pot permetre una setmana de descans a l'any fora de casa. El dret a les vacances és un dret aconseguit gràcies a la lluita col·lectiva, però hi ha moltes persones que no en poden gaudir. Coneixerem el cas de la Violeta Cruz i el German Domínguez. Ella és administrativa a mitja jornada a Barcelona i mare de dos fills. El petit, de 5 anys, amb un trastorn de l'espectre autista. El Germán és pagès. Té una explotació agrícola al Baix Llobregat i la feina no li permet parar. No tenir temps per al descans té un impacte molt important en la salut. En parlarem amb Mireia Utzet, investigadora del Centre d'Investigació en Salut Laboral i doctora en salut pública. I per posar-hi context entrevistem Ernest Cañada, geògraf, coordinador d'Albasud i investigador del turisme amb perspectiva crítica.

  • José Pablo Baraybar, antropòleg forense: "És més perillós qui ordena matar que qui executa l'ordre"

    28/06/2025 Duración: 54min

    Entrevistem l'antropòleg forense José Pablo Baraybar, coordinador forense regional per a Mèxic i l'Amèrica Central al Comitè Internacional de la Creu Roja. Baraybar té una llarga trajectòria a l'hora de documentar crims de lesa humanitat arreu del món. Sota el paraigua de l'ONU, ha investigat a l'Argentina, a Guatemala, al Congo, Etiòpia, Ruanda o els Balcans. Ha treballat en la recerca i identificació de persones mortes i desaparegudes en contextos extremadament complicats, com les rutes migratòries cap a Europa. Actualment, instal·lat a Mèxic, s'enfronta a la realitat d'un país amb més de 100.000 desapareguts. També parlem amb Jannet Carmona, coordinadora del programa de persones desaparegudes i les seves famílies del Comitè Internacional de la Creu Roja a Mèxic. I la fotoperiodista i editora gràfica de la Revista 5W, Anna Surinyach, ens explicarà com Ucraïna gestiona els més de 60.000 desapareguts que han provocat els tres anys de guerra amb Rússia. Fotografia coberta: Anna Surinyach

  • Estudiar amb risc de desnonament: "Ets a classe i només penses: 'On dormirem?'"

    21/06/2025 Duración: 01h04min

    Visitarem l'IES Vallvera de Salt per parlar amb alumnes afectats per la crisi de l'habitatge. En aquest municipi, de mitjana, hi ha dos desnonaments a la setmana amb menors. Coneixerem la història de la Oumaima i el Reda, de 15 i 17 anys, que estan en risc de ser desnonats. Per entendre com afecta una situació així al rendiment escolar, parlarem amb el sociòleg Ferran Giménez, professor a l'institut, i amb Mònica Altarriba, coordinadora pedagògica de l'ESO al mateix centre. Per parlar de l'impacte dels desnonaments en la salut de les criatures, ens acompanyarà Yaiza Cano, infermera i membre de La Capçalera, una plataforma de metges que s'han implicat en aquesta problemàtica. També serem al desnonament de la família de la Kadi, mare de sis fills, quatre dels quals menors d'edat. D'aquests, els més grans, estudien a l'institut Vallvera d'aquest municipi del Gironès.

  • La revolució de l'Esperit Sant. Segona part

    14/06/2025 Duración: 01h13min

    Cada setmana el pastor Carlos Rojas congrega més d'un centenar de persones en una sala de cinema del centre comercial Diagonal Mar de Barcelona. Rojas és el líder del Ministerio Casa de Salvación, una església evangèlica de tipus neopentecostal que funciona sota el paraigua d'una macroesglésia amb seu a Miami. Es tracta del Ministerio del Rey Jesús, fundada pel pastor Guillermo Maldonado. Una multinacional de la fe que arrossega milions de seguidors als Estats Units i arreu del món, i que, com altres esglésies neopentecostals, exerceix una gran influència política amb discursos alienats amb l'extrema dreta. Parlarem amb Carlos Rojas i coneixerem els fidels que assisteixen als seus cultes. Per entendre la naturalesa d'aquest tipus d'esglésies entrevistarem Guillem Correa, president del Consell Evangèlic de Catalunya. També conversarem amb Antonio Montañés, doctor en Sociologia, especialitzat en sociologia de la religió.

  • La revolució de l'Esperit Sant. Primera part

    07/06/2025 Duración: 01h04min

    A Catalunya, l'Església evangèlica és la confessió religiosa que té més centres de culte després de l'Església catòlica. I des de fa vint anys, és la que creix més. Més de la meitat de les esglésies evangèliques a Catalunya són de tipus pentecostal. Hem visitat l'església Elim de Girona per acompanyar la Joana Aguilera i en Jaume Puigdevall a un culte. Fa sis anys que aquest matrimoni va fer la conversió de l'Església catòlica a la pentecostal. Un camí que han seguit altres persones a qui també sentirem en aquest programa. Hem conversat amb el pastor Jimmy Martin i la pastora Raquel Urquía per conèixer quina és la doctrina de les Esglésies pentecostals i en què es diferencien, com a cristians, de l'Església catòlica. Per posar-hi context, entrevistem la catedràtica en Sociologia de la Religió, Mar Griera. I també comptem amb la participació de la direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat i del Consell Evangèlic de Catalunya.

  • Yacine Belahcene: "En un instant la vida es pot capgirar"

    31/05/2025 Duración: 01h03min

    El músic i gestor cultural Yacine Belahcene acaba de publicar "Divendres cuscús. Alger 1993" a Pol·len Edicions. Un volum autobiogràfic que retrata una infantesa feliç travessada per l'esclat de la guerra civil a Algèria. Parlarem amb ell, fill de mare catalana i pare algerià, sobre memòria i xoc cultural. Seguint un altre dels fils argumentals de la novel·la gràfica, reflexionarem sobre cuina i identitat amb Paula Molés, directora del programa "Un restaurant caníbal a Berlín", i Pius Alibek, lingüista, escriptor i restaurador. Amb ells dinarem al Xix Kebab de Barcelona, el primer restaurant sirià a obrir a la ciutat.

  • Curar l'homosexualitat: "Prefereixo un fill mort abans que marica"

    17/05/2025 Duración: 01h07min

    Ser gai era una malaltia fins fa 35 anys, quan l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de trastorns mentals. Malgrat aquest pas tan necessari per a la reparació del col·lectiu, avui dia la situació no ha canviat gaire i encara hi ha qui assenyala les relacions entre persones del mateix sexe com una afecció que es pot curar. Entrevistarem Xavi Martínez Cal, víctima d'aquestes pseudoteràpies dels 18 als 23 anys. També mirarem enrere per conèixer què passava durant el franquisme amb la història del Jordi Griset, sotmès a un tractament amb descàrregues elèctriques. Hi posarem context amb la psicòloga Amanda Melià. I sabrem quins passos s'estan fent a nivell legislatiu perquè aquestes pràctiques siguin considerades delicte. En parlarem amb Óscar Rodríguez, de la FELGTBI+, i Eugeni Rodríguez, director de l'Observatori contra l'Homofòbia. Fotografia de la portada: Jordi Griset

  • Israelians i palestins units pel dol: "Matar els enemics farà que les nostres filles tornin?"

    10/05/2025 Duración: 59min

    Rami Elhanan és israelià. La seva filla Smadar va morir en un atemptat suïcida de Hamas l'any 1997. Deu anys després, una bala disparada per un soldat israelià matava l'Abir, de 10 anys, filla del palestí Bassam Aramin, quan sortia de l'escola. Després d'un procés molt profund per transformar el dolor i la ràbia, fa anys que treballen per la pau i la reconciliació a través de l'associació The Parents Circle-Families Forum. Parlarem amb ells arran de la seva visita a Barcelona, convidats pel CCCB i l'Institut Català Internacional per la Pau. També ens acompanyarà Sergi Roca, cap d'Internacional de Catalunya Ràdio. I per tancar el programa entrevistarem la periodista del diari Ara Cristina Mas Andreu, arran de la publicació de "Palestina des de dins. Històries de colonització i resistència, de la Nakba al genocidi de Gaza", a Ara Pausa.

  • Milisuthando Bongela: "Recordes la primera vegada que et vas adonar que eres blanc?"

    26/04/2025 Duración: 58min

    La cineasta i escriptora sud-africana Milisuthando Bongela va néixer i créixer a Transkei, un estat creat artificialment pel govern de Sud-àfrica on els negres vivien segregats sota una falsa il·lusió de llibertat. Parlarem amb ella del documental "Milisuthando", on revisita la història recent del país a través d'imatges del seu arxiu familiar. Bongela, que va ser a Barcelona fa uns dies convidada pel CCCB, fa un exercici molt valent d'explorar el paper de la comunitat blanca durant l'apartheid confrontant la seva experiència amb la de les seves amistats blanques. Analitzarem el treball de Bongela amb l'escriptora i divulgadora antiracista Desirée Bela-Lobedde. I amb Josep Martín, realitzador del programa "Independents", d'iCat, repassarem algunes de les cançons que van donar dimensió mundial al règim de l'apartheid.

  • Sònia Moll: "L'Església catòlica m'ha demonitzat per ser lesbiana"

    19/04/2025 Duración: 55min

    Entrevistem la poeta Sònia Moll, que acaba de publicar "On fugirem, amor" a Godall Edicions. Un recull poètic nascut de la ràbia i que descriu no només la devastació dels entorns més propers, sinó que també fa parada a les destruccions internes. Sònia Moll, que es defineix com a "feminista, cristiana i lesbiana sense pedigrí", fa un al·legat de la supervivència en temps de crisis permanents. I avançant-nos a Sant Jordi, escoltarem diverses recomanacions. Del reporter Plàcid Garcia-Planas: "Jedwabne. La història d'un poble perdut", de David Serrano. Editorial Base. "Palestina des de dins", Cristina Mas Andreu. Ara Llibres. De la fotoperiodista Anna Surinyach: "Brujas", de Judith Prat i Alana S. Portero. Editorial La Fábrica. "Punto ciego", de Santi Donaire. Editat a Phree. I els títols de l'escriptora Desirée Bela-Lobedde: "Mujeres negras en la filosofía", de Zinthia Álvarez Palomino i Nina Sefcick. Babidi-Bú. "Mujer y negra", de Tsitsi Dangarembga. Plankton Press SL.

  • "A Catalunya tenim casos de ciutadans russos que han mort sospitosament"

    12/04/2025 Duración: 01h16s

    Entrevistem el periodista Marc Marginedas que acaba de publicar "Rusia contra el mundo" a Península. L'obra, fruit de cinc anys d'investigació, retrata més de vint anys d'un règim marcat, escriu Marginedas, per l'autoritarisme, per les pràctiques mafioses, per la propaganda i per la caça al dissident amb un objectiu clar: desestabilitzar l'ordre mundial. També parlarem amb l'artista russa Sasha Skochilenko, detinguda i empresonada per difondre missatges pacifistes arran de la guerra a Ucraïna. I amb la fotoperiodista Anna Surinyach parlarem del documental "Mercenario. En las trincheras del siglo XXI" (Movistar+), del qual n'és una de les guionistes. Un treball que segueix la trajectòria vital de Joan Estévez, un soldat a sou nascut a la Vall d'Aran que s'allista com a mercenari al bàndol ucraïnès per combatre la invasió russa.

  • Per què unes víctimes són menys importants que d'altres?

    05/04/2025 Duración: 59min

    Fa vint anys que el periodista i escriptor Agus Morales documenta el moviment de persones arreu del món. I ha estat testimoni, amb les cobertures a l'Afganistan i Ucraïna, de la doble moral a l'hora d'acollir els que fugen de la guerra. Amb el director de la revista 5W parlarem sobre el seu últim llibre, on aprofundeix en aquesta qüestió: "La hipocresia solidària. Per què unes víctimes són menys importants que d'altres: una crònica de l'Afganistan i Ucraïna" (ed. Folch & Folch). També conversarem amb el periodista Mikel Ayestaran, que acaba de guanyar el Premi Ortega y Gasset a la millor cobertura multimèdia pel projecte "Menú de Gaza", on denuncia l'ús de la fam com a arma de guerra. I entrevistarem la psiquiatra Àurea Autet i el director grec Alexandros Avranas, que acaba d'estrenar la pel·lícula "Quiet life", que aborda, basant-se en casos reals, la síndrome de resignació infantil, que afecta algunes criatures refugiades que esperen obtenir l'asil a Suècia.

  • Qui són les criades de la globalització?

    29/03/2025 Duración: 59min

    Totes les veus que apareixen en el programa parlen d'esclavitud moderna. Són veus de dones que han patit i pateixen unes condicions laborals indignes al nostre país: sense contracte, sense dies de descans, sense dret a estar de baixa i amb sous paupèrrims. La majoria han treballat durant molts anys internes en domicilis tenint cura de criatures o de persones grans. Coneixerem les històries de Paula Santos, coordinadora de l'Associació Mujeres Migrantes Diversas i de Carmenza Mendéz, que va treballar durant cinc anys d'interna. Hi posarem context amb l'antropòloga Gabi Poblet, que acaba de publicar "Criadas de la globalización" a Icària Editorial. I entrevistarem el cineasta Miguel Faus, director de la pel·lícula "Calladita" que retrata la vida d'una treballadora interna d'una família burgesa a la Costa Brava.

  • Per què els nois catalans són més de dretes que les noies?

    22/03/2025 Duración: 57min

    L'últim sondeig de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials dibuixa el gir conservador dels nois catalans d'entre 18 i 24 anys. Un de cada tres s'identifica amb l'ideari dels partits de dreta o extrema dreta; tot el contrari que les noies de la mateixa edat, que, a diferència d'ells, són cada vegada més progressistes. Al programa d'avui escoltarem el testimoni de professors de secundària i d'estudiants dels campus de la Universitat de Girona i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per posar-hi context, entrevistarem els politòlegs de la Universitat Pompeu Fabra Toni Rodon i Roger Soler i Martí. I per tancar el programa el reporter Plàcid Garcia Planas parlarà de la joventut europea davant del nou escenari de rearmament.

  • Aliances contra el masclisme

    08/03/2025 Duración: 54min

    Hi ha molts col·lectius i entitats encapçalades per dones que treballen en xarxa per millorar la vida d'altres dones i, d'aquesta manera, lluitar contra la desigualtat de gènere. Entrevistarem Vero Santiago, de l'associació gitana de dones Drom Kotar Mestipen; Assumpta Rigol, voluntària de l'associació feminista Hèlia, i Mercè Ruiz, presidenta de l'associació d'infermeres jubilades de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. També sentirem les reflexions de Carme Riu, presidenta de l'Associació Dones No Estándards; Nani Beltran, advocada i vocal de dones juristes, i Rosa Domènech, presidenta de Dones del Món Rural.

  • Ebabba Hameida: "El desarrelament és un dels pitjors sentiments que es poden tenir"

    22/02/2025 Duración: 58min

    Entrevistem la periodista d'origen saharaui, Ebbaba Hameida, que acaba de publicar la seva primera novel·la,"Flores de papel", a l'editorial Península. Al llibre explica la història del Sàhara a través de la veu de tres dones, la Leila, la Naima i l'Aisha, inspirades en la seva pròpia experiència i en la de la seva família. Hameida treballa a Ràdio Televisió Espanyola i és vicepresidenta de Reporters Sense Fronteres a Espanya. Sobre I'impacte que provoca en les criatures néixer i créixer en un camp de refugiats, parlarem amb Cristina Carreño, psiquiatra i responsable de salut mental de Metges sense Fronteres. I amb la fotoperiodista Anna Surinyach coneixerem el projecte "Joves i grans ben acompanyats". Entrevistarem Joana Vives, de 77 anys, que durant nou mesos ha acollit el Musa Jamada, un jove gambià de 18 anys, a casa seva. I sentirem les reflexions de Rita Grané, directora de Punt de Referència.

  • Laura Castells: "Va arribar un moment en què vivia o em deixava morir"

    15/02/2025 Duración: 01h08min

    Segons diversos estudis, entre el vuitanta i el noranta per cent de les dones que pateixen addiccions tenen una història de violència al darrere. Coneixerem el cas de la psicòloga social Laura Castells, que va patir abusos sexuals des de la infantesa per part d'un familiar proper i es refugiava en l'alcohol i els tranquil·litzants per tapar tot el malestar. Visitarem el centre terapèutic Riera Major a Viladrau, on la Laura va estar ingressada. Allà parlarem amb Laura Arjona i Laia Solà, psicòloga i educadora al centre; Dolors Comasòlivas, educadora en pis terapèutic, i Gisela Hansen, psicòloga especialista en gènere i addiccions. També entrevistarem diverses usuàries del centre. I tancarem el programa coneixent la història de l'Elisa, de 64 anys, que fa dos anys que ha deixat l'alcohol.

  • Judit Carrera, directora del CCCB: "Hi ha un interès a fer creure que no hi ha futur"

    08/02/2025 Duración: 57min

    Hem visitat el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per intentar trobar respostes, si és que n'hi ha, que ens permetin comprendre les dinàmiques de l'època actual marcades per destruccions a diverses escales, per una crisi de valors i una acceleració que devora etapes a una velocitat de vertigen. En parlarem amb la directora Judit Carrera, ara que ha renovat mandat al capdavant de la institució. També ens acompanyarà el filòsof Josep Ramoneda, que acaba de publicar "Poder i llibertat. Reflexions en un canvi d'època" a Edicions 62.

  • Qui són els protagonistes al cinema?

    01/02/2025 Duración: 01h46s

    Entrevistem l'actor i activista Thimbo Samb, protagonista del curt documental "Los cayucos de Kayar", d'Álvaro Hernández Blanco, candidat als premis Goya d'aquest any. El treball explica el viatge de retorn del Thimbo al Senegal després de quinze anys vivint a Espanya on va arribar travessant l'Atlàntic en un cayuco. Avui dia es pot guanyar la vida com a actor en un sector amb poca diversitat, encara. Precisament d'aquesta qüestió en parlem amb la directora de càsting Luci Lenox que fa anys que treballa amb les grans productores del sector i l'actor Armando Buika, fundador de "The Black View", una plataforma per la visibilització d'actors i actrius negres. Per acabar, l'escriptora i divulgadora Desirée Bela-Lobedde recomanarà noms d'humoristes, artistes i generadors de continguts d'origen divers.

  • "Democràcies en risc?"

    25/01/2025 Duración: 01h02min

    L'oligarquia tecnològica mundial, liderada per Elon Musk o Mark Zuckerberg, entre d'altres, ocupava un lloc destacat en la presa de possessió de Donald Trump. Què implica aquesta concentració de poder? En parlarem amb Simona Levi, activista pels drets tecnològics i fundadora de la plataforma Xnet, que ha publicat "Digitalització democràtica. Sobirania digital per a les persones" a Raig Verd. També abordarem la dimensió política del nou mandat de Trump amb Carme Colomina, periodista i investigadora sènior del Cidob. I amb el reporter Plàcid Garcia-Planas analitzarem l'impacte de les xarxes socials en la cobertura de conflictes.

página 1 de 18